Malvina, cum ai ajuns să faci make-up?

A fost un drum mai întortocheat. A fost cu ”dute-vino”. Practic, ca majoritatea fetelor și băieților care fac meseria asta.

Am fost sedusă de mică de lumea cosmeticelor și a înfrumusețării. Am avut o mamă super cochetă. Și cred că pentru toți copii a fost un element super important și de influență. Când am început eu să mă dezmeticesc și să-mi dau seama, să observ frumosul din jurul meu. Și cât de important este cum te îmbraci, cum te machiezi, cum te coafezi.


Citește și alte știri despre Malvina Ișfan

Ce pensule make-up folosește Malvina Ișfan și ce vedete a machiat

Malvina Ișfan - Cum să devii make-up artist internațional|Podcast episodul 6


Am descoperit eu revista ”Elle”. O cumpăram în fiecare lună, aveam 13-14 ani, sper să nu fac o greșeală de cronologie. Acolo vedeam tot felul de editoriale superbe cu haine, cu modă, cu machiaj. Când vedeam acele machiaje, fotografia aceea de editorial, pe mine mă dădea pe spate. Ceea ce am evoluat, cumva să fac în prezent. Și aș vrea să-l menționez pe domnul Alexandru Abagiu, cred că el era printre primii în echipa la revista ”Elle”, la vremea respectivă care m-au influențat.

M-am apucat de machiaj, mai mult din joacă, undeva prin facultate. La vremea respectivă în 2009, nu era foarte bazată meseria asta în România. Era ceva destul de exclusiv o făceau doar foarte puțini oameni. Și nici nu se consuma foarte mult machiaj. A deveni un accesoriu, chiar un must. Mă jucam în facultate cu cea mai bună prietenă a mea care era fotograf. Ea urmându-și pasiunea mult mai serios decât mine, pentru că eu nu o vedeam prea serios. A început să lucreze cu mai multă lume, a luat contact cu multe persoane. Și la un moment dat a zis ”Hai să-ți fac cunoștință cu un artist super mișto, cu care am început să lucrez. Care sigur ți-ar plăcea și ai avea ce vorbi.

Așa am cunoscut-o pe Ioana Cristea, care la momentul respectiv deja era un nume căutat. Asta era prin 2014. Ne-am împrietenit super bine, ea își căuta o asistentă. Că deja numai făcea față și de acolo a început drumul meu în lumea asta. Prin prisma relației și prieteniei cu ea am reușit să văd toate posibilitățile lumii acesteia. Și a fost un început bun. La târguri mergeam după ce m-am apucat așa ne-am cunoscut. De la Magazinul de Make-up mi-am făcut primele aprovizionări. Primele pensule machiaj scumpe de aici le-am cumpărat. Eu nu sunt chiar așa cu vechime... Pentru România sunt un make-up artist local. Mă mențin la zona de București. E unde locuiesc și este mult mai simplu.


Cum recunoști prostul gust în make-up?

Ușor: sprâncene, gene. Sprâncene machiate urât. Când nici nu aveam experiență primul lucru mă uitam la sprâncene. Mai nou sunt sensibilă la gene. Mi se pare că niște gene prea greoaie strică totul. Și să se potrivească nuanța de contur cu subtonul pielii. Mi se pare că se vede de la o poștă că nu se potrivește.

Ce înseamnă clientul dificil pentru un make-up artist? Pentru mine e clientul care vine cu frică că nu o să iasă bine. Când vin la mine cu poza, eu nu mă supăr. Dar eu vreau să înțeleg ce vrea omul de la mine când lucrez prima oară cu el. Dificil mi se pare atunci când nu știe nici ea ce vrea. Și îi e teamă de mine, că poate a venit printr-o recomandare, nu știe nici ea neapărat ce fac. Ști cum e...după cum îți zice cineva n-ai întotdeauna încredere 100%. Asta este pentru mine clientul dificil.


Care este trendul în machiaj pentru anul acesta?

Natural. Cred că o să se renunțe la highlighting ăla mult. Cred că o să dispară anul acesta. Cred că o să dispară sprâncenele foarte ridicate. Cred că o să ne întoarcem la sprânceana mai clasică. O să fie aspectul acela îngrijit, dar nu foarte ridicat. O să meargă culorile. O să fie la modă pigmenții. În general tenul natural. Femeile când merg la un make-up artist cred că de banii aceia trebuie să îi pui mult. Nu. De banii aceia tu trebuie să obții un anumit aspect. Tu trebuie să pleci frumoasă, nu împopoțonată. Unor femei le stă bine împopoțonate, dar nu tuturor.


Există percepția că se câștigă bine din machiaj profesional, este adevărat?

Da, este adevărat. Se câștigă foarte bine din machiaj profesional, dacă ești bun. Sunt mai multe considerente. O dată trebuie să fii un om priceput. Trebuie să ai îndemânare. Trebuie să ai ochiul format pentru frumos. Trebuie să ai ochiul format pentru persoana care ți se așează pe scaun. Trebuie cumva să vezi în persoana respectivă. Pentru că este foarte ușor să machiezi pe toată lumea după aceeași rețetă.

Dar asta nu știu dacă te va duce foarte departe. Pentru că mai nou se caută foarte mult individualitatea. Se câștigă foarte bine, dacă ești un om priceput și bun la meseria ta. Și să ai și o bună comunicare cu oamenii.


Îți place să fii make-up artist pentru bani sau faimă?

Pentru că mi se potrivește excelent. Mi se pare că este singura zonă în care am reușit să câștig bani din ceea ce îmi place să fac și mă duce foarte clar într-o direcție în care mă văd peste câțiva ani. Îmi place foarte mult zona de fotografie și edituring. Eu fac tot singură, mă rog eu cu prietenul meu. Dar imaginea în sine, produsul eu îl fac.


Este dificil să fii make-up artist?

Da. Orice lucru pentru care merită să te zbați este dificil, dar rezultatul este pe măsură.


Mai ești trainer?

Nu mai sunt trainer de 1 an. A venit pandemia și s-au făcut niște schimbări în viața mea. E foarte simplu. M-am retras în studio. Momentan nu mai predau. Știu că sunteți foarte multe care doriți...


Te vei întoarce la cariera de trainer?

Nu știu încă. Este o chestie la care mă gândesc. Primesc foarte multe cereri și sunt într-o mare cumpănă și nu știu să vă spun sigur în acest moment. Mă mai gândesc.

Faci poze la toate clientele și dacă îți filmezi make-up-urile și folosești aparatură sau telefonul?

Nu îmi pozez chiar toate machiajele. Ceea ce vedeți pe Instagram este ceea ce fac strict pentru Instagram. Foarte rar o să pun ceva din munca mea de zi cu zi. La cealaltă întrebare..Da, filmez cu telefonul Iphone 10. Important este să știm să le folosim și să avem răbdare.


Care este cel mai complicat machiaj care ți s-a cerut până acum?

Cel mai complicat, în afară de cel de halloween. Am făcut unul de halloween acum 3 ani. Mi-a plăcut, am stat vreo 2 ore la el. Mi-a luat mult timp. Era făcut atât de realist. Era la mod look-ul ăla de halloween gen operată. Cu tăieturi...Și a ieșit bine. A ieșit atât de bine, încât m-a înjurat lumea. ”Doamne Malvina, ce postezi?” Eu care eram cu glam, cu angelic, am pus chestia aia. Apoi cred că Cute Kiss super grafice. Mi se pare că necesită timp. Sunt grele. Dacă vrei să livrezi un produs care să arate bine, trebuie puțin prelucrat.


Care a fost cel mai frumos moment din viața de make-up artist?

Da...dacă se vor întâmpla niște lucruri, în viitor o să pot să vorbesc despre ele. Vreau să fie cele mai frumoase momente pentru mine.


Trebuie să participi la multe cursuri make-up ca să devii bun?

Asta cred că depinde de la om la om. Bineînțeles că îți trebuie un curs. Că nu ai cum să înveți meseria asta uitându-te pe internet. Una este să te uiți la tutoriale și să te uiți pe youtube la oameni care chiar spun pas cu pas, alta este să faci cu mâna ta. În momentul când faci cu mâna ta o să te lovești de tot felul de probleme. Atunci e bine să ai un trainer lângă tine care să te îndrume. Deci clar ai nevoie de un curs. Dar nu știu dacă ai nevoie să faci ”miliarde” de masterclass-uri. Eu aș miza pe un curs de bază, care să te formeze dacă ești zero.

Fă un curs de machiaj de bază care să te învețe să ții pensula în mână, să faci un blending... Să înveți cromatică. Deși cromatică este o chestie pe care poți să o înveți teoretic. Dar e foarte greu... cu experiența vine chestia asta de a înțelege culorile.

Și apoi urmărește artiștii care îți plac. Și du-te și fă un masterclass cu ei. Nu trebuie să faci neapărat cu toată lumea. Pentru că sunt și costisitoare.

Aș recomanda ca după ce ai făcut un curs de bază, nu te arunca imediat la masterclass-uri. Lucrează. După ce ai făcut un masterclass notițele care ți le-ai luat de acolo... lucrează 2-3 luni, treci prin ele și după aceea continui.