Ioana Cristea este make-up artist cu peste 10 ani de experiență. De 5 ani este trainer la propria școală de make-up.

Cum a început cariera ta de make-up artist și de ce ai ales această meserie?

Wow, aceasta este o întrebare la care vom pierde mai mult timp. Sper că sunteți pregătiți. Începem cu începutul.

Mama mea este pasionată de tot ce este frumos. Este croitoreasă. A făcut mereu hainele așa glamuroase. Am crescut cu ea în mediul acesta de a înfrumuseța femeia. Mereu mi-a insuflat ideea de glamour, de femeia frumoasă, care se îngrijește. Mi-a plăcut ideea aceasta în general. De aceea sunt pasionată și de styling, de coafură și de fotografie, nu doar de make-up. Dar am moștenit și de la tata ceva ca să fie o treabă bună. Anume, am o coordonare foarte bună. Și mi-e foarte ușor să văd proporțiile și culorile. Am adunat aceste skill-uri plus iubirea față de frumos și le-am pus într-una.

Am început de la vârsta de 14 ani să machiez cu produsele care erau pe vremea aceea, acum 23 de ani. Să machiez vecinele, prietenele, colegele mele când mergeam la discotecă. Îmi plăcea, dar la momentul acela nu exista această meserie. Era doar o pasiune. Îmi făcea mare plăcere să fac asta, atât pe mine cât și pe cei din jurul meu. Prima mea clientă este actuala mea nașă de cununie la vârsta de 16 ani ai mei, 14 ai ei, când s-a dus la bal. A fost primul meu machiaj pentru un eveniment. Țin minte și acum, am machiat-o cu mov. Atunci pe vremea aceea, nu știu ce se purta, sincer.

După care viața mea a luat o turnură care s-a îndepărtat foarte mult de lumea asta. Am urmat Facultatea de Inginerie Economică și Management în Agroturism și acum sunt inginer în economie și am diplomă. Am profesat în mediul acesta tip corporate. Am lucrat destul de mulți ani, până la vârsta de 26 ani jumate am lucrat în corporație. Unde în timpul pauzelor luam toate colegele și le machiam. Toată lumea mă întreba: „Dar tu ai diplomă?” iar eu le răspundeam „Stai că nu ți-am cerut bani”.

Pe atunci, actualul meu soț care îmi este și coleg, acum se ocupă de păr. Era doar colegul meu în corporație și mă susținea ca și acum, deși eram doar la statutul de colegi. Și mi-a zis ” Dar de ce nu îți iei o diplomă?”.  M-a ajutat printr-o școală online. Apropo deci se fac cursuri online de acum 10 ani. Doar că atunci îți trimiteau prin poștă informația fizic. Și trimiteai înapoi rezultatele muncii tale tot prin poștă. Așa am avut prima oară diploma. Dar bineînțeles nu am fost mulțumită, așa că am hotărât să urmez un curs. Și așa a început cariera mea în machiaj. Acum 10 ani oficial. Neoficial acum 23 de ani și cred că ți-am răspuns. La acea vreme încă nu exista această meserie. Era ceva doar la nivel de reviste, cele două reviste din România. Și la București 2-3 persoane care machiau și atât.

Când am făcut eu facultatea, adică acum mulți ani și atunci părinții m-au îndreptat către o facultate serioasă, de unde pot să am un viitor, care nu mi-a plăcut deloc, dar am terminat-o, mulțumesc lui Dumnezeu, că m-am ținut și am terminat-o. Și abia târziu după ce am intrat deja în lumea asta am reușit să fac tranziția către ce iubeam cu adevărat.

Ce ar trebui să știe o persoană care își dorește să devină make-up artist?

Îmi place foarte mult ce mă întrebați. Confirm că este o meserie superbă, este minunată. Doar că ai nevoie de câteva trăsături, de câteva caracteristici de-ale tale ca om care să-ți facă meseria asta ușoară și frumoasă. Adică trebuie să fii conștient că trebuie să lucrezi cu oamenii. Pentru că make-up artist înseamnă un pictor pe fețe de oameni. Fie că alegi să lucrezi cu modele, cu clienți sau vei fi trainer, în orice caz vei lucra cu oameni. Și trebuie să fii pregătit de contactul acesta care, știți că e destul de greu să lucrezi cu oamenii, dacă nu ai o tragere nativă.

Machiajul se poate învăța. Dar eu nu pot învăța oamenii să vadă culorile așa cum sunt. Trebuie să ai un pic de talent, de ceva nativ, în sensul acesta. Să înveți culorile și proporțiile. Dacă nu, la proporții, nu e nici o problemă se rezolvă, scoatem șublerul, măsurăm distanța dintre ochi, măsurăm proporțiile feței. Se poate învăța, dar să fim conștienți că nu este atât de ușor cum poate părea. În ziua de azi nu se rezumă doar la aceste stiluri. Trebuie să știm să ne promovăm pe social media, pentru a putea ajunge către client. Trebuie să știi să faci fotografii pentru a-ți putea captura munca să vadă lumea exact ce ai făcut. Dacă nu folosești lumina corectă, expunerea corectă a camerei, lumea nu v-a vedea exact ce ai lucrat tu acolo, exact culorile pe care le-ai folosit și cât de frumos este rezultatul final. Sunt multe skill-uri mărunte, care îmbinate fac un make-up artist de succes până la urmă. Trebuie să știți că nu e atât de ușor cum pare.

Ce înseamnă pentru tine un make-up artist de succes?

Asta poate avea multe forme în funcție de ce îți dorești tu. Poți să fi make-up artist pentru film. Make-up comercial pentru evenimente, cum sunt și eu. Cred că se rezumă la numărul de oameni care vin către tine. Indiferent că sunt cursanți, clienți, că sunt urmăritori pe instagram și nu, numai. Care vin către tine și se întorc. Pentru că și asta e important. Dacă un om se întoarce atunci ai succes și dacă un om te recomandă atunci ai adevăratul succes. Pentru că înseamnă că treaba a fost cu adevărat bună și nu ai ajuns acolo printr-un noroc sau printr-o întâmplare, sau prin marketing agresiv, putem să zicem și asta. Dacă ești recomandat și dacă oamenii se tot întorc către tine se numește că ai succes. Mie mi se pare că banii sunt importanți și ei sunt o postură a succesului. Dar pentru mine nu sunt atât de importanți pentru că mi se pare că vin ca un ataș al aprecierii oamenilor față de tine. Scopul meu a fost întotdeauna clientul să fie mulțumit. Fie că este vorba de cursanți, fie că este vorba de clienta de pe scaun sau mă duc la un shooting și clientul final este un brand cu care lucrez. În primul rând mă gândesc ca ei să fie mulțumiți, treaba mea să fie făcută bine, să mă prezint ca un profesionist și abia apoi mă gândesc la banii pe care îi voi încasa.

Nu sunt cu banii..., deși am început foarte greu. Eu a trebuit să-mi fac credit pentru a-mi cumpăra primele produse, pentru că nu aveam deloc. Eu a trebuit să fac credit, am fost foarte norocoasă, că la acel moment lucram în bancă. Și mi-a fost puțin mai ușor să accesez un credit pentru că aveam un salariu extrem de mic, abia supraviețuiam. Și mi-am luat câteva produse, mi-am luat cele mai bune produse. M-am dus direct țintă către make-up forever din aceeași gândire a mea. Deci gândirea mea nu a fost am 1000 euro, îmi iau sute, sau să mai păstrez pentru mine să-mi iau pantofi, nu. Am 1000 euro, am plătit 250 euro un minicurs cu Sorin Papa care m-a învățat foarte multe. Și de 750 euro am cumpărat doar produse Make Up For Ever. Pensule Make Up For Ever, care le am și în ziua de astăzi, 10 ani mai târziu și le folosesc. Pentru că asta era vreau să fac o treabă bună, clientul să fie mulțumit, clienta să fie superbă și abia mai încolo ne gândim la bani.

Cum să-ți construiești o carieră bazată pe brandul personal?

Brandul meu personal se rezumă la seriozitate. Deși eu vorbesc într-o manieră relaxată sunt glumeață și folosesc cuvinte mai nepotrivite uneori. Stilul meu de a opera adică de a munci este unul foarte calculat. Tot timpul am fost punctuală. Tot timpul fac treaba bine, la timp. Brandul personal este seriozitate cu alură de joacă, ăsta e. Trebuie să vă găsiți ce vă reprezintă pe voi. Poate unii se bazează pe imaginea lor așa ca om, cum sunt ei cool și reflectă. Și atunci clienții se gândesc că și ei vor primi asta. Și de multe ori e adevărat, pentru că noi reflectăm ce avem asupra celor din jurul nostru, chiar și asupra clienților. La mine asta este seriozitatea și munca. Tot timpul eu pare că sunt o tipă relaxată, râdem, glumim...

Cât de repede poți să ai succes ca make-up artist? E o meserie în care ascensiunea este bruscă sau trebuie să muncești mult?

Poate fi bruscă. Poate fi și peste noapte, dar dacă există talent nativ. Talentul nativ e tot noroc. Eu am avut noroc în sensul ăsta, pentru că mi-am început cariera atunci când începea să miște. Am fost curajoasă la timp și da... Acum este mai ușor să te faci cunoscut prin platformele de socializare că ai mult mai repede acces către oameni. Numai ai nevoie să pui afiș în oraș sau să apari la tv. Dar acum tocmai din această cauză sunt din ce în ce mai mulți make-up artiști și concurența e din ce în ce mai mare și cumva se compensează.

Îți mai aduci aminte cum a început pasiunea ta pentru make-up? Cu ce produse ai început?

Nu cred că mai există produsele cu care am început eu. Pasiunea mea pentru make-up, v-am spus la început a fost insuflată de mama mea. Dar cel mai mare impact asupra mea a fost când am folosit un ruj roșu al surorii mele, care e mai mare ca mine de la Astor. Și am văzut atunci puterea transformativa a machiajului. M-am simțit frumoasă cu totul, doar de la aplicarea acelui ruj. Și poate că atunci am început să apreciez mai mult această putere pe care o are machiajul asupra noastră.

Cum te diferențiezi de ceilalți make-up artiști?

Urmându-ți calea sufletului și oricum ar suna asta.... Trebuie să dai frâu liber fix a ceea ce simți. Adică niciodată să nu te gândești fac x lucru că am văzut că place lui....Eu am făcut asta, este o greșeală pe care eu am făcut-o. Și vă recomand să nu o faceți pentru că va încetini ascensiunea. Cu cât îți găsești mai repede stilul personal de lucru și aspectul efectiv, cu atât mai repede veți avea succes. Pentru că oamenii vor să regăsească un anume stil. Eu tot timpul m-am gândit fac și aia și aia ca să vadă lumea că pot. Dar mult mai bine e când îți găsești un stil al tău și îți exprimi exact ce simți. Și eu am descoperit că mie îmi place feminitatea foarte mult. Puțin sweet și puțin sexy și bronzy. Și îmi place albastru și numai mă chinui să machiez cu portocaliu că nu îmi place și asta e.

De ce postați ce vă place vouă, veți atrage doar genul acela de persoană. Și va fi genial că veți fi foarte confortabili.

Cum ar putea în perioada asta să-și crească portofoliul de cliente?

Eu la început, așa mi-am crescut eu.....Să spun ce-am făcut eu acum 10 ani. Am luat absolut toată banca. Eu nu lucram în agenție. Lucram în centrală. Și acolo nu erau 10 angajați erau vreo 200, numai știu exact câți erau.

Și absolut orice femeie mi se părea mai frumoasă: ” Bună ce faci? Nu vii până la mine acasă să te machiez?” Veneau, le machiam, făceam fotografii profesionale pe vremea aia, le puneam pe facebook. Lumea vedea pe facebook, a doua zi altele. Deja aveam un portofoliu de clienți, de oameni care au avut parte de serviciile mele, neplătind bineînțeles. Dar oameni normali cu prieteni normali. Adică clienta care mi-o doream și bineînțeles când a fost nevoie. Ghici pe cine au recomandat?! Majoritatea sunt și acum clientele mele și ce vreau să spun nu ajunge doar online. Online-ul este o platformă de prezentare a ceea ce faci. Dar nu uitați că lucrați cu oameni reali, dacă nu alegeți calea influentingului, calea creatorului de conținut, care este și asta o cale. Și vă doresc să machiați persoane. Trebuie să arătați oamenilor că puteți machia persoane diferite, variate. Și oamenii aceia să fie mulțumiți si să vă poată recomanda. Eu acum am ajuns să postez doar modele pentru că m-am axat mai mult pe partea asta cu școala. Și vreau mai mult să expun ce pot eu să fac ca make-up artist, ca stil. Dar înainte de asta când principala mea ocupație era machiajul de eveniment postam foarte multe fotografii before și after. Fotografii cu clienții, foarte multe fotografii cu clienții. Needitate, pentru că omul vrea să vadă realitatea, adică ce poți să faci. Într-adevăr mi-a mers foarte bine pe partea de clientelă. Nu m-am văietat niciodată, poate de muncă...

În ce postură te simți mai bine? Make-up artist pentru client sau influencer să zicem?

Cel mai bine și mai bine trainer. Îmi place enorm să împărtășesc oamenilor tot felul de tip sensiz care știu că le va face viața mai ușoară. Chiar sunt onestă și mie îmi plac oamenii și îmi place să-i ajut. Așa e firea mea nu știu de unde mi se trage. Și dacă eu știu că spun unui om. ”Uite ține pensula mai așa și vei avea rezultat.” Știu că omul asta toată viața o să aibe trucul ăsta și o să-i facă viața ușoară și n-o să se mai chinuie. Pentru mine este cel mai bun sentiment pe care poți să-l ai. De-aia îmi place mult să fiu trainer și îmi place cu clientul, pentru că la fel, știu că o trimit superbă și încrezătoare într-o zi importantă și o să-i fie ziua mai frumoasă. Am o clientă mai dificilă, una la 200. În general eu după o zi de muncă plec împăcată.

Ai simțit vreodată, într-un moment dezamăgire când tu ca trainer vrei să dai totul, să explici și în fața ta vezi așa blanc ?

Da, tot timpul. Dar nu este vina cursanților. Este vina societății moderne care a minimizat tot ce înseamnă informație. Pentru că prin accesul la youtube avem senzația că informația este așa peste tot foarte ușor de accesat. Și că lucrurile importante din partea unui trainer sunt acelea personale. Deci nu că știu eu despre culoare și te învăț. ”Aia nu e o problemă că găsesc pe youtube..” Vrei să știi exact cu ce lucrez eu, e un lucru al meu personal. Ele se gândesc mereu la produs. Dar de fapt secretul meu niciodată nu a fost produs. Puteți să-mi dați orice produse și niciodată n-o să mă plâng. Pentru că voi găsi eu metodă de lucru cu ele, dacă sunt cât de cât de calitate. De multe ori mă întreabă care este cel mai bun? Toate sunt bune. Toată ziua mă întreabă fetele: ”Ce fond de ten trebuie să cumpăr? Păi i-a vezi eu câte am acolo în sertar?” Vreo 30. Pentru că îmi trebuie pentru ten uscat închis-deschis, nuanță de galben pentru ten gras, nuanță de roșu sau roz, etc. până se fac variante și variante. Pare simplu, dar nu-i.

Care este diferența între un curs online de machiaj și un tutorial pe youtube?

Există foarte mulți oameni pregătiți pe youtube care machiază foarte bine, dar acolo accentul se pune pe produs. Care eu mereu am susținut că nu este atât de important. Dacă nu ști în ce situație să-l aplici, cu ce pensulă să-l aplici, când să-l aplici și pe ce ten și ce tipologie cromatică. Am văzut foarte multe fete care sunt albe așa ca mine cu ochii albaștri și îmi spun că urmăresc nu știu ce latino-americană și: ”mi-ar plăcea foarte mult să mă machiezi ca ea”. ”Eu te machiez ca ea, nici o problemă, dar nu va arăta niciodată la fel. ”Sau nu știu ce ruj că am văzut așa la o negresă....păi n-o să arăte așa că produsele arată diferit atât pe cromatică, cât și pe textură, nu merge așa... La un curs ți se explică în ce situație alegi x culoare sau în ce situație alegi x formă. Sau la fel cu forma ochilor. Cum își face nu știu ce youtuber tușul. Păi tu ai ochii afundați, apropiați gen... Eu îți arăt la cursul fizic sau online cum să realizezi în funcție de diverse forme de ochi sau diverse tipologii cromatice prin desene pe schiță.

Să vorbim de promovare pe rețelele de socializare. Ce ți se pare că funcționează și ce ți se pare că nu funcționează?

Lumină bună. Asta pot să vă spun că lumina este importantă că lumina arată adevăratele culori, arată tot. Este important să aveți o lumină bună în care să se vadă. Până la urmă camera este pe ultimul loc, dacă lumina este bună. Lumina din față este sfântă, de la geam de la ce o fi... Cum a început proiectul tău cu școala. Știu că ai școala de machiaj de vreo 5 ani. Ce ți s-a părut greu la început? Organizarea, nu sunt deloc o persoană organizată în sensul ăsta. Mi-a fost greu dar m-a ajutat soțul meu, îi mulțumesc lui Dumnezeu că îl am așa organizat. Cu spațiul de lucru mi s-a părut greu, cu actele, dar s-a ocupat el. Cu promovarea a fost ușor pentru că am găsit ușor cursanți. Pentru că deja eram make-up artist și lumea își dorea să învețe secretele.

M-am stresat atunci că tot timpul mă gândeam oare o să am clienți și am avut până acum la pandemie. Și acum avem, dar lumea e puțin sceptică să se îndrepte către zona asta de make-up. Pentru că au fost evenimentele închise, dar acum s-au deschis și deja numai facem față. Cred că știți și voi asta că deja lumea vrea să devină la vechile obiceiuri și cred că o să fie mai rău. Va mai merge make up? Va merge, dar trebuie să fim siguri că nu ne vor mai închide în casă. Ai tot timpul teama aia că investești atât timp cât și bani și energie și vei fi dezamăgit că nu vei putea profesa. Cine își dorește acum să facă o școală de machiaj își va dori și mai târziu. Dar când va avea certitudinea ca nu vom mai fi închiși în casă. 

Am văzut că ai urmat cursuri de actorie

Îmi place să mă dezvolt personal în toate sensurile așa că urmez tot felul de cursuri fie de styling. Fie de actorie, am vrut să fac și de design, dar a venit pandemia. Îmi place mult să învăț. Și mi se pare că eu dacă cresc ca om și învăț  despre mine și despre multe lucruri din jurul meu îmi va fi și mai ușor să-mi fac meseria. Partea de actorie mă ajută pe tik tok. Fac tik tok-uri. M-am jucat și l-am folosit ca o platformă de relaxare. Dar știu că trebuie să fac tranziția către genul ăla de cont și mi-e puțin greu, dar o să o fac. Și vă recomand și vouă să faceți pentru că este un trend pe care nu putem să-l pierdem.

Când ți-a fost cel mai teamă că nu vei reuși ce ți-ai propus?

Când am început școala. Nu mi-e teamă că pierd ceva, cât mi-e teamă că voi realiza că nu am fost în stare să fac mai bine. Mi-e teamă că nu dau destul. Asta este teama mea cea mai mare că nu dau eu destul, tot timpul mă gândesc. Pentru că eu cred că totul e posibil dacă voi vă puneți destulă energie în tot ce vă propuneți să faceți. Vă dau exemple în afara machiajului ca să fie mai clar ce vreau să spun. Gen Dacă vrei să fii slabă și pui energie în chestia asta să fi slabă, pai vei fi slabă. Dacă vrei să fi bogat și pui energie în chestia asta, păi vei fi bogat. Dacă vrei să fi bun și să ai clienți în machiaj și pui energie în timp. Dar mult nu o oră pe zi, eu muncesc non-stop eu nu am zile libere. Eu dacă stau degeaba, de fapt sunt pe instagram și editez ceva sau răspund mesajelor sau fac programări, etc. .Trebuie chiar să puneți energie, nu doar dorința...”Îmi doresc să fiu slabă și nu m-am mai ridicat din pat dinainte de pandemie. Păi nu merge. Sunt conștientă și nu pot să mă supăr pe mine sau pe soartă că nu sunt slabă. Dar energia și timpul meu se duce, ăla care aș putea să-l bag în slăbit. În munca mea la care țin enorm. Și care într-adevăr merge pentru că energia mea este focusată acolo.

Ce ai face acum diferit dacă ai fi la început de drum, ce ai schimba?

V-am zis....Aș fi mai onestă cu mine și mi-aș urma stilul un pic mai bine. Nu aș mai încerca să fac oamenilor pe plac sau să copiez pe altcineva. Și aș încerca să am mai multă încredere în mine. Pe mine mereu m-a ținut asta puțin în urmă. V-am spus că pun prea multă presiune pe mine, fac bine și tot timpul zic că nu-i destul de bine. Și-mi dau seama acum când mă uit în urmă că făceam foarte bine. Eu credeam că fac varză. Pe o parte a fost bine că am evoluat, pe de altă parte puteam să mă îndrept către oameni mai mișto cu care să lucrez dacă aveam curaj. Sau să mă promovez mai mult. Eu niciodată nu m-am promovat cu bani pe instagram sau pe facebook pentru că tot timpul am avut senzația că promovez degeaba pentru că oricum n-o să placă nimănui ce fac...Dacă vă puteți imagina așa ceva. Am avut astfel de temeri și vă recomand să nu le aveți. Te-ai gândit vreodată să faci altceva? Da...anul ăsta... Anul ăsta m-am gândit să fac altceva, dar mi-am dat seama că make-up dacă ști despre el, se poate metamorfoza, gen să te muți în online ca trainer. Poți să devi influencer pe partea de beauty și să împărtășești secretele prin prisma ta personală, a experiențelor tale personale. Poți să faci machiaj de videoclipuri. Poți să te duci într-o direcție sau alta și să nu renunți. Eu se pare că am revenit la normal la ceea ce îmi place mie cel mai mult a fi trainer și a fi make-up artist de eveniment.

Știu că ești o persoană directă. Crezi că e un avantaj în fața clientelor ?

Absolut deloc. Pentru că acest caracter al meu...sunt atât de directă, dar cred eu că am și o dâră de diplomație și înțelegere față de oameni și eu dacă spun cuiva: „ Nu-ți stă bine cu smokey eyes ”, completez imediat după: ”Nu-ți stă bine cu smokey eyes”, pentru că mă dau pe mine exemplu: Ai ochii afundați și apropiați. Iar culorile foarte închise au proprietate de a adânci și de a depărta. Lucru care nu e dezirabil. Tu vrei să fii frumoasă, eu pot să-ți fac un smokey eyes, ceva trucuri. Să aplic un pic de lumină în colțul extern, puțin pe pleoapă. Să ne fucusam atenția pe negru la colțul ochiului...etc...Iar clienta când vede că eu îi explic logic și când vede că ceea ce am spus este susținut de argumente reale, mă înțelege.

Dar într-adevăr primul moment când eu sunt foarte directă că nu mă pot abține, într-adevăr sunt niște ochi mari făcuți: ”What?” . Sau dacă nu-mi convine că stă pe telefon de exemplu. ”Mă machiezi? Nu! De ce? Păi văd că ai treabă...Ok ” Nu pot să machiez și dacă femeia are treabă și are ora aia ocupată cu altceva. Eu îi fac în timpul care-i rămâne pentru mine. Și mi se pare corect. Nu mi se pare că ar trebui să ne călcăm așa pe inimă pentru că cineva nu și-a gestionat bine timpul. Mi-am gestionat bine timpul. Eu la ora fixă am fost aici pregătită, toate pensulele curate, eu pregătită cu tot ce trebuie. ”Tu de ce n-ai fost pregătită?”

Crezi că atitudinea asta te-a făcut să pierzi cliente?

Nu, niciodată!

Nu trebuie să vă asumați responsabilitate pentru greșelile altora nici în viața voastră personală și nici în viața profesională cu atât mai puțin, nu trebuie să faceți asta. Și da, să zicem că fur 10 minute din programarea altcuiva, dacă le fur, dar altfel nu. Eu chiar încerc să fiu înțelegătoare, chiar ajut oamenii, chiar și atunci când greșesc. Dar nu cu riscul de a-mi strica mie ziua, programările și de a încurca pe altcineva care a fost organizat.

Cine a fost persoana care te-a susținut de la început cel mai mult? Acasă sau profesional?

În carieră? În carieră, acasă m-a susținut soțul meu, care este cel mai tare și gen m-a susținut în carieră, adică nu stătea acasă și zicea ” Bravo”, pentru că lucrează în domeniu el este hairstylist. Am făcut echipă. M-a susținut cu partea tehnică de câte ori am avut nevoie. Acum este managerul școlii la Glow. El se ocupă de acte etc. .

Altă susținere mai în domeniu a fost Sorin Papa. Care e un om extraordinar, căruia îi datorez multe. Pentru că a avut curaj să mă ia sub aripa lui. După curs am fost asistenta lui o perioadă scurtă de timp. Am învățat foarte multe de la el, a împărtășit foarte multe cu mine și cu atât mai mult mi-a confirmat că e bine să fiu un trainer bun. Că uite cât m-a ajutat pe mine și sper la rândul meu să pot să dau mai departe. M-a ajutat enorm. Și lui i-a plăcut de mine pentru că eram extrem de serioasă. El dacă m-a chemat undeva la ora 5 dimineața, eu la ora 5 eram acolo. Fără să fiu plătită. Sau dacă zicea să ma duc ”acolo”, ”Acolo” mă duceam. Pentru că știam că pot să fur din experiența lui. Și din cunoștințele lui și să învăț, să cresc, să cunosc oameni. Pe care dacă nu aș fi făcut asta, nu i-aș fi cunoscut niciodată. Și nu-mi pare deloc rău că am făcut asta.  Vă recomand și vouă dacă aveți oameni de la care puteți să învățați, să faceți un mic efort la început.

Nu machiați oameni care au nevoie gratis, când au nevoie! Pentru că dacă îi machiați gratis la eveniment ați pierdut și voi bani și alte persoane!

Nu programați probe de machiaj sâmbăta cu 1-2 luni înainte! Pierzi dublu. Pierzi și o clientă nouă care ar putea veni și bani.

Eu nu țin mult la bani, în sensul că ăștia îi urmăresc, dar în ziua mea de muncă care e în principal sâmbăta eu am calculat o oră de a mea costă atât. Tu îmi iei o oră d-aia, pai îmi iei din salariu? Nu. Nu discut! V-am spus că sunt perfecționistă cu timpul meu cu munca mea. Persoanele din jurul lor, rude care vor să se machieze sâmbăta sunt foarte egoiste și ar trebui să se gândească. Până la urmă este un job, nu un hobby. Dacă mi-ai cere să fac fotografii, ăsta e hobby-ul meu acum. Și aș face gratuit, logic. Dar dacă tu vii și îmi iei mie din timpul meu în care eu fac bani, o nouă clientă și tu nu-mi dai nimic decât respectele tale. Înseamnă că tu nu ții la mine și nu îți pasă că am pierdut clienta și banii ăia. Deci ce rudă, prieten îmi ești tu mie?! Lumea nu se gândește așa, zice: ”Trebuie să-l ajut, dar el trebuie să te ajute pe tine?” Nu, el ar trebui să-ți dea bani întregi, dacă îți e rudă, prieten. Și vrea să te ajute așa cum îl ajuți tu, să-ți mai dea și o șpagă în plus. Eu nu am așa persoane în viața mea, mulțumesc lui Dumnezeu, chiar nu am. Nu am fost în postura în care să refuz pe cineva. Am persoane care gândesc fix ca mine.

Ce produs este pentru tine must-have, de care nu te poți despărți?

Vă fac o listă, nu există un singur produs. Îmi place foarte mult fondul de ten Estee Lauder. Îmi place foarte mult fondul de ten pudră Studio Fix de la Mac. Conturul Hulla. Și în rest să stiți că sunt foarte deschisă la pigmenți, la blush-uri, la rujuri. Sunt foarte deschisă să testez lucruri noi și să descopăr lucruri noi. Cam astea ar fi must have. Și pe mine, mă gândeam la mine acum, mă fac cu ce-mi vine. Azi am vrut să mă fac cu roz la față și îmi place. Mi se pare că arăt mai tânără.

Care este cea mai mare provocare pe care ai avut-o în arta machiajului?

Nu știu... Cred că acum pandemia asta a fost o provocare. Să rezist presiunii de a face altceva. Și până la urmă am rezistat. Da, este o provocare să ști că ai investit atât în tine ca artist, ca om de carieră. Și la un moment dat să ți se taie craca de sub picioare să cazi în cădere liberă.

Și da, a fost o provocare să-mi mențin drive-ul ăsta pe care îl am eu. Eu asta am, am un drive. Mă trage așa cu lanțul către mai mult, dar nici nu știu ce vreau mai mult ăsta eu. Cred că vreau o siguranță. Vreau să ajung într-un punct în care știu că orice ar fi am siguranța că voi avea de muncă. Cred că asta e la mine. Și v-am spus secretul, pe care cred eu că ăsta e, poate greșesc. Este că dacă muncești serios și îți faci treaba bine, vei avea chestia asta și trag să fie mai bine , și mai bine. Și cam asta e. D-asta nu a fost o provocare. Am făcut tranziția foarte lentă. A fost greu. Dar eram atât de pornită să transform visul ăsta într-o realitate, încât eu nu am simțit-o ca fiind obositor. Nu am simțit-o ca fiind o provocare. D-asta nici nu m-a dus cu gândul acolo. Am muncit efectiv non-stop timp de 1 an jumătate.

La un moment dat m-au lăsat la bancă. Eram un angajat cheie la departamentul administrativ, pentru că eram singurul om din banca care cunoștea toți angajații. Toți cei 700. Și era foarte ușor de comunicat pentru că eu știam tot timpul cine, ce.... M-au ținut part-time. Eram singurul angajat part-time. Pentru că le-am spus: ” Eu numai vin, decât dacă mă lăsați să-mi fac meseria nouă.” Și la un moment dat a trebuit să renunț și la acele 4 ore că am început să lucrez cu reviste. Și acolo aveau nevoie de mine și în timpul săptămânii și le-am spus: ” arrivederci”

Eu recomand să faceți un curs. Vedeți dacă vă place, dacă nu, rămâneți cum am rămas eu cu actoria. Că n-am făcut-o să mă fac actriță. A contact pentru mine ca experiență. Poate chiar și cum vorbesc, poate experiența de a întâlni oamenii ăia. Sau poate de a cunoaște un om, cum e Andreea Vasile. Care mi-a fost trainer acolo și e un om extraordinar. Eu zic să faceți un curs, vedeți cum vă simțiți. Începeți să profesați în timpul liber și apoi faceți tranziția, dacă simțiți că asta este meseria care vă e vouă mai aproape de inimă. Adică să nu vă fie frică dacă vedeți că merge și dacă oamenii vă apreciază.

Ți-a fost frică să machiezi acasă?

Sunt fete care încep să machieze acasă înainte de salon. S-au schimbat vremurile..

Dar o să-ți răspund din experiența mea de acum 10 ani. Ca să evit asta făceam deplasare la client. Nu aveam mașină și nici bani și mă duceam cu metroul cu bagajul. Aveam legal, am făcut de la început SRL cu deplasare la client. Și bonul și era totul legal. Adică aveam dreptul să fac asta. Și nu făceam acasă. Acum faceți și voi un efort la început dacă aveți teama asta. Există doritori pentru la domiciliu. Am mai făcut și acasă, dar nu s-a întâmplat nimic atunci, acum nu știu ce să zic...

Acum mulțumesc lui Dumnezeu am școală, am salon, am tot ce trebuie. Dar am luat-o de la 0. La chestiile de legalitate eu sunt ”artist”.

Cum să ne gestionăm emoțiile când machiem, mai ales la început de drum de make-up artiști?

Ce întrebare frumoasă! Bravo că te-ai gândit la asta! Le gestionez prin a învăța.

Pentru că dacă tu ai sâmbătă un machiaj și vineri stai și te uiți pe cursuri online sau pe youtube. dacă nu ai acces la cursuri online sau la fotografii ale make-up artiștilor pe care îi admiri și ceri să înțelegi ce se întâmplă acolo. Tu dacă te-ai pregătit măcar o oră, tu a doua zi când te vei întâlni cu clienta aceea, vei ști că ai făcut tot ce ști tu mai bine și asta îți va da încredere. Dacă tu ști că ai stat și te-ai dus la discotecă și te-ai jucat și nu ai făcut nimic și ai făcut un curs acum 2 ani. Și nu ți-ai mai spălat pensulele de acum 3 ani, normal că vei avea emoții majore. Vei ști că ceva nu e în regulă. Și mai mult va fi teama aia că va observa persoana că ceva e în neregulă. Dacă tu ști că ți-ai dat interesul și ai făcut un efort în sensul de a te pregăti. Crede-mă emoțiile se vor reduce la jumătate. Iar emoțiile de nou alea niciodată nu sunt văzute rău de către clienți. Pentru că o emoție de nou e o emoție pură. Am emoție că e o persoană nouă... Dar frica, emoția aia că nu ești pregătit, aia e nasoală și o simte și clientul și se încarcă. Deci nu vă fie frică că aveți emoții de nou. Să vă fie frică că nu sunteți pregătit. Practică, să înveți, practica e sfântă. V-am spus, eu am făcut practică, un an cât am lucrat la bancă încontinuu. Și când mă duceam la cele care îmi erau modele, le luam bani, dar mai puțini, că m-au ajutat. Dar nu puteam nici să mă duc la cucuieții gratis.

Cum să gestioneze unii make-up artiști, rușinea de a cere bani ?

E timpul tău... Lumea care face machiaj, am un reper salvat când vorbesc despre chestia asta. Voi uitați, mai ales dacă vă ajută părinții cu banii de școală. Voi uitați că acolo a existat o investiție de bani în școală, bani în produse. Timp. Timpul costă bani la propriu. Timpul vostru are valoare. Gata ați terminat cu școala când plăteau părinții pentru timpul vostru. Acum e în mâinile voastre și timpul vostru are valoare. Și dacă tu ai pierdut timp acolo ăla acum se contorizează și se plătește înapoi în bani de la clienți. Nu zici: ” A, oricum stăteam degeaba”

Tu acum ai niște informații. Informațiile ălea te-au costat. Și experiența prin practică la fel te-a costat alt timp atunci când ai învățat și ai descoperit lucruri, când machiai pe altcineva ai învățat lucruri. Acum când te bucuri de informația asta și poți să faci pe cineva mișto trebui să te plătească. Am fost la zeci de masterclass-uri. Acum particip online la toate la care se poate. Și tot timpul încerc să învăț de la fiecare câte ceva. E foarte important pentru un make-up artist. Și mă duc la oricine. Și două lucruri dacă învăț. Alea gândiți-vă că o viață înainte o să ți-o facă mai ușoară. Gen...mă învață cum să dau corect cu ruj, pentru mine aia este valoare totală. Eu nu mă duceam să mă uit pe masa trainerului. Apoi mă gândeam ” Ce produs a folosit? Ce zicea? ” Eu eram atentă la ce face tehnic. Forma pe care alegea s-o folosească. Ce tip de textură folosea într-un anume caz. Gen folosea la ochi o bază cremoasa sau....etc. La asta eram atentă tot timpul și la produse mai puțin. Mi s-a întâmplat rar să nu fac poze acolo și să regret.

Care este secretul tău să fii make-up artist de succes?

Asta a fost tot interviul. Mai răspund o dată pe scurt. Să vedem care ar fi răspunsul meu pe scurt. Seriozitate, implicare, dedicare și iubirea față de oameni și de ceea ce fac. Perseverență și muncă multă. Multe fete nu sunt dispuse să investească tot timpul lor acolo și li se pare că dacă pun două poze pe instagram o să vină și clienți și o să fie bine. Nu, trebuie să fie tot timpul este o chestie constantă de muncă. Trebuie să investești în tine, în educație, prezent la toate evenimentele.

Ai avut momente de dezamăgire profesională?

Vă dau un pont acum, nu știu dacă mai este acum de actualitate. Greșeala asta am făcut-o la infinit.

Tot mă căutau fotografi, să facem fotografii. Și eu știam că e important pe vremea aia să ai fotografii profesionale în portofoliu. Și niciodată nu eram atentă și nu lucram cu fotografi de beauty. Că mie îmi trebuiau de beauty. Ba de fashion mă poza de la 3 m distanță. ba sexy nu mă ajuta cu nimic. ba fotografi de nuntă. Nu mă ajuta cu nimic. Am portofoliu plin de fotografii. Lucrați dacă lucrați cu fotografi de beauty. Așa se numesc fotografi de beauty. Și dezamăgirea era de câte ori primeam fotografiile. Dezamăgire, ceva crunt, îmi venea să plâng.

Eu am învățat să-mi fac singură fotografiile. Pentru că tu știi ce vrei să arăți. Eu am făcut asta că îmi doream foarte mult să ajung în lumea asta de glam a revistelor. Eram deja. Dar nu mă mai potoleam, am lucrat cu artiști foarte mult. Am lucrat cu celebrități. Am făcut coperți de revistă. Videoclipuri muzicale, coperți de album și din cauza asta tot căutam, că îmi plăceau. Acum fac singură fotografii.